MeyerHaugen

  • Artikler /
  • Tips and tricks for the job search process

Tips and tricks for the job search process

Det er en jungel der ute av gode råd og tips til jobbsøkere. Noen gode råd, noen dårlige og noen helt på villspor.

Her er noen enkle konkrete tips som jeg har plukket opp fra mine kollegaer.

1. Tilpass søknad og CV til stillingen du søker på!

Det kan være fristende å copy-paste for å spare tid, men det hjelper deg ikke. CVen ser selvsagt relativt lik ut for mange stillinger, men søknaden bør du skrive spesifikt for den stillingen du søker på. Husk at rekruttere ser gjennom titalls, kanskje hundrevis, søknader hver eneste dag. Er din søknad for generell og «krydderløs» blir du ikke lagt merke til.
Husk:

  • Søknaden skal vise hvem du er og din motivasjon for akkurat den stillingen
  • CVen skal vise frem din erfaring og at du er kvalifisert for jobben du søker på
  • Hva er spesielt med akkurat deg? Hva skiller deg fra nabo-søkeren? Det må du få frem!

2. Markedsfør deg!

Rekruttere bruker (alt for) mye tid på LinkedIn. Noe av funksjonaliteten de bruker mest, er recruiter-funksjonen. Det er der de sitter og jakter på kandidater. For at de skal finne deg, er det viktig at din profil er oppdatert med relevant utdanning, arbeidserfaring og kompetanse. Legg til «skills» og annen relevant informasjon, som viser deg og din kunnskap.

3. Forbered deg til intervjuet!

  • Tenk gjennom potensielle spørsmål og hva du kan svare. Øv gjerne på intervjusituasjonen med en god venn eller for deg selv. Bare å si ordene høyt, hjelper.
  • Husk at rekruttereren er interessert i å finne ut om du er motivert for stillingen og om du har erfaringen som kreves. Har du det – så må vi vise det.
  • Hva er viktig for deg? Husk at også du skal finne ut om dette er drømmejobben, tenk igjennom hva du lurer på og hva som er viktig for deg som arbeidstaker.
  • Blir du lett nervøs på jobbintervju? «Fake it until you make it» er mitt beste råd. Ha noen tanker om hva du skal si, gjøre som idrettsutdøverene – se for deg kampen og vis hva du er god for. Noen foretrekker å være åpne og fortelle at denne jobben betyr mye og at de derfor er nervøse. Min erfaring er at dersom man sier noe høyt, så blir det virkelig. Sier man at det er en dårlig dag, så blir det en dårlig dag. Si at dette er en strålende dag. Dette jobbintervjuet skal du naile! Du har jo både kompetansen og motivasjonen, hva mer er det å lure på?

4. Kom med eksempler

Kom med konkrete eksempler på erfaring. Spør rekruttereren eksempelvis om hvordan du jobber under stress, kan du svare med en eksempel fra en situasjon med stress på tidligere arbeidsplass

5. Få frem motivasjonen din!

I en jobbsøkerprosess konkurrere du ofte mot andre kandidater med lignende erfaring og bakgrunn. Det som skiller dere er blant annet motivasjon. Hvorfor vil du ha akkurat denne jobben? Det må du fortelle rekruttereren!